Miksen ole aikaisemmin törmännyt heppuun? Carroll kävi Suomessa Hgin kirjamessuillakin vuonna 2007. Kirjoja on tosin suomennettu vasta kaksi, vaikka tuotannossa on yhteensä 17 teosta 1980-luvulta lähtien. Spekulatiivista fiktiota, suoraan sanottuna silkkaa fantasiaa. Carroll leikittelee ajatuksilla uskosta ja uskomuksista, identiteetistä, kuolemasta, kuolemanjälkeisestä elämästä ja yleensä elämän aikana tehdyistä valinnoista. Mitä jos voisimme palata ajassa takaisin opastamaan nuorta minäämme ennen jotain tärkeää valintaa? Olisiko lopputulos sen onnellisempi? Miten tekemämme ratkaisut vaikuttavat meihin ja ympärillä oleviin ihmisiin? Mikä on se, jota ihmiset kutsuvat jumalaksi tai jumaluudeksi?
Carrollin päähenkilöt tuntuvat olevan järjestään epämiellyttäviä egoisteja tai ainakin aikaansaamattomia luusereita. Toinen yhdistävä piirre on koirien paljous, koirat ovat joko sivurooleissa tai kirjan keskeisessä osassa ratkaisun avaimina. Bullterrierit, dalmatialaiset, jackrussellit ja epämääräiset monirotukoirat kuvataan hellyydellä ja tuttavallisesti.
White apples (suom. Valkoiset omenat ) on niitä kirjoja, jonka juonen voi paljastaa ilman että se lainkaan pilaa lukukokemusta: Viktor Eldritch on kuollut itsekeskeinen naistenmies. Hänen raskaana oleva ex-tyttöystävänsä herättää Viktorin henkiin, koska ex-tyttöystävän vatsassa kasvava tuleva maailman valtias tarvitsee isällisiä neuvoja. Yksinkertaista, eikö totta?
Land of laughs (suom. Naurujen maa) -kirjassa mietitään faktan ja fiktion suhdetta. Kirjailija Marshall France on melkoisen taitava kirjailija; hänen luomansa fiktiiviset henkilöhahmot ovat elävän ja todellisentuntuisia, elävämmän ja todellisemman kuin Francen elämäkerran kirjoittaja Tom Abbey tyttöystävineen voi kuvitellakaan. Tom joutuu keskelle toden ja sepitetyn monimutkaista verkkoa, eikä siinä tarinassa tunneta happy endiä.
Marriage of sticks'in päähenkilö Miranda kokee ikävän yllätyksen; hän saa tietää olevansa kuolematon, hänelle näytetään baseball-stadionin katsomollinen hänen menneitä inkarnaatioitaan, ja joka ikinen niistä on yhtä epämiellyttävä oman edun tavoittelija. Onko liian myöhäistä muuttua ja muuttaa tulevaisuutta?
Outside the dog museum vie lukijan Sarun sulttaanikuntaan itseriittoisen ja polygamisen arkkitehdin mukana. Sarun sulttaani on pyytänyt arkkitehtiä suunnittelemaan monumentin tai museon koirille, vaikka maassa koirat ovat epäpuhtaita eläimiä. Maa on sisällissodan partaalla, ja koiramuseon miljoonarakennushanketta ei katsota hyvällä silmällä. Koirat ovat siis taas mukana juonessa, eikä sulttaanikaan pysy aivan realistisen rajoissa…
Voice of our shadow käsittelee ystävyyttä, rakkautta, kuolemaa ja (yllätys) kuolemanjälkeistä elämää. Traagista salaisuutta mukanaan kantava amerikkalainen kirjailija Joe Lennox päätyy elämään Wieniin, tapaa siellä pariskunnan johon ystävystyy syvästi, vaimoon myös rakastuu. Rakkaus osoittautuu molemminpuoliseksi, mutta pian suhteen alkamisen jälkeen alkaa tapahtua ikäviä, suorastaan pelottavia asioita. UP
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti