tiistai 10. heinäkuuta 2007

Kostova, Elizabeth: Historiantutkija

Elizabeth Kostovan historiallinen seikkailuromaani Historiantutkija (2006) on esikoisromaaniksi melkoinen saavutus. Kirjan lähes 600 sivua sisältävät rutkasti historiaa, jännitystä, romantiikkaa ja ripauksen kauhua.

Tarina alkaa vuodesta 1972 kun 16-vuotias tyttö löytää salaperäisen ja pelkoa herättävän kirjan sekä omituisia kirjeitä isänsä arkistoista. Isä toimii diplomaattina ja tyttö pääsee mukaan matkoille ympäri Eurooppaa. Isä suostuu vihdoin valottamaan kirjan ja kirjeiden alkuperää; niiden takana on jokin kammottava tarina, johon liittyy isän nuoruuden yliopiston professori Rossin katoaminen. Tyttö löytää itsestään todellisen historiantutkijan ja hän haluaa selvittää mysteerin. Selviää, että tässä ollaan tekemisissä viisisataa vuotta vanhan pahuuden ruumiillistuman kanssa. Hänen nimensä elämässä oli Vlad III Tepes alias Vlad Seivästäjä alias Dracula, lohikäärmeen poika. Hän on vuosisatojen ajan onnistunut elämään elävänä kuolleena juomalla ihmisverta ja keräämällä seuraajia itselleen. Ihmiset ovat edelleenkin vaarassa joutua Draculan uhreiksi, joten hänet on tuhottava.

Suurimmaksi osaksi kerronta kulkee kirjeiden kautta. On upeaa lukea kuvauksia eri Itä-Euroopan kaupungeista ja kylistä ja historiallisista rakennuksista ja tapahtumista. Tarina etenee kolmella vuosikymmenellä: professori Rossin näkökulmasta 1930-luvulla, tytön isän, Paulin, näkökulmasta 1950-luvulla ja tytön näkökulmasta 1970-luvulla. Tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen Itä-Eurooppaan, mutta myös Keski-Euroopassa ja Englannissa tapahtuu. Paulin kertomuksissa seikkaillaan myös Yhdysvalloissa.

Parasta antia tässä kirjassa olivat mielestäni historiallisten tapahtumien, paikkojen ja maisemien kuvailu, vaikkakin se tapahtui osin epäuskottavasti kirjeiden välityksellä. Vampyyrit ovat aina mielenkiintoisia! Kirjassa on seikkailua, jännitystä ja sitä romantiikkaakin. PP

Ei kommentteja: